En komikers uppväxt: uppgift 3.

Så är det dags för vår tredje uppgift. Notera att sista inlämningsdatum är på tisdag veckan efter påsklovet. Ni får naturligtvis disponera er tid som ni vill och lämna in den tidigare än så. Det är upp till er! Deadline är alltså på tisdag 26/4, kl. 17.00.

Uppgift 3: Jag har plockat ut tre citat från sidorna 128-189. Välj ett av citaten och reflektera kring det. Analysera dess betydelse – vad vill Gardell säga läsaren? Slå upp sidan som citatet är taget från och sätt dig in i sammanhanget. Ditt resonemang ska vara både specifikt (vad betyder citatet i sammanhanget det är taget ur) och allmänt (vad betyder citatet för oss läsare, i våra liv?). Inled ditt svar med att berätta vilket citat du valt.

Citat 1: ”Rädsla är något man lever med ensam.” s. 147

Citat 2: ”Och barndomen har ingen botten, oupphörligt slinter hon och tappar taget.” s. 163

Citat 3: ”Och inne i Juha gnager en förfärlig misstanke om att det är Judas han själv är lik, att han skulle kunna göra likadant”. s. 186

Annonser

18 kommentarer

Under Bokblogg, Svenska-9

18 svar till “En komikers uppväxt: uppgift 3.

 1. Mohsine först för första gången

  Jag har valt citat nummer 1.

  Citatet avslultar ett kapitel som pratar bara om Thomas rädsla, att disponera ett helt kapitel om en karaktärs rädsla har ett syfte, här ville Gardell att tala om för oss hur rädd karaktären är och vilka saker han är rädd för, sen avslutade han med ett tungt mening som är att rädsla är något man lever med ensam, alltså att alla dessa fobier och all rädsla som karaktären har är hemlig för alla förutom sig själv.

  Citatet tycker jag kan tolkas i boken att det finns ingen som delar samma rädsla som Thomas och ingen som han kan berätta till för att det är så skämmigt och töntigt, man kan bara leva med rädslan ensam för det är så få som delar samma fobier som honom.
  Här är thomas ett mycket bra exempel för jag tror att ingen är rädd för samma saker som han är rädd för och själv när jag läste boken tänkte på hur jag skulle tycka att thomas var en konstig kille som är rädd för sin egen skugga och hur jag skulle inte ha gillat honom ett dugg.
  Det är därför thomas försöker som bäst att dölja sin rädsla genom att hålla den för sig själv för att inte bli retad och mobbad ännu mera.

  Allmänt är citatets betydelse väldigt vanligt, alla på jorden har något de är rädda för men vi delar sällan vår udda rädsla, för vi har byggt upp erfarenheter från när vi var små att saker som bara vi har och som är konstiga (fobier,födelsemärken eller tjockkropp) måste döljas om vi inte ska bli retade och mobbade av kompisarna, är man rädd för döden så är det inte konstigt för då är man inte ensam och man kan dela med sig den rädslan med andra men är man rädd för fjärilar så är man konstig och sjuk och kan inte berätta det för någon, då lever man med rädslan ensam.

  Jonas gardell har tänkt på en konsekvens med detta, jag tycker att han menade också att just att man döljer sin rädsla så är det mycket svårt att botas från den och det är därför tror jag ordet lever syftar på att man har den rädslan under en lång period eller tills man dör. För att istället kunde han ha skrivit. Rädsla är något man håller för sig själv.(bara en teori)

 2. Henric Andersson

  Jag valde också citat numer 1.

  Jag håller till viss del med om vad Mohsine sagt om citatet men jag har en del invändningar och tillägg.

  Som Mohsine konstaterat i sin kommentar så avslutar detta citat ett kapitel som enbart handlar om Thomas rädsla för precis allt som finns på denna jord, och för de eventuella saker som finns utanför den också. Däremot förstod jag det som att Gardell ville framföra hur viktigt det är att man handskas med rädslan på rätt sätt.
  När man är liten så blir man rädd för nya och främmande saker, det är helt normalt. Men i de flesta fall så tar föräldrarna på sig ansvaret att förklara och berätta om allt man kan tänkas stöta på under sina tidigare år som människa.
  Om nu ingen gör det och man förblir rädd för saker och ting utan att prata med någon som kan ge stöd så kommer rädslan bara växa och växa, sedan blir man rädd för andra saker också. På det viset fortsätter den onda cirkeln och man blir bara räddare och räddare. Ända sättet att bli av med rädsla är att övervinna den och det gör man bäst med en vän eller någon annan nära person(Det räcker ibland med sällskapet från djur).
  Självklart så fungerar det inte på samma sätt för alla barn. Vissa föräldrar har det jobbigare än andra, när det gäller barnens rädsla, men alla blir vi rädda och ”Rädsla är något man lever med ensam”.

  Jag berättade just om en del av både den ”specifika” och den ”allmänna” anledningen men har lite mer att tillägga.

  Som Mohsine skrev tidigare så är det lättare att dela med sig av rädslor man vet att andra också har. Självklart är det det, eftersom att man då inte känner sig lika ensam till att börja med. Därför vågar Thomas inte berätta för någon om sina ”fobier” och rädslor.
  Det största problemet som Thomas har är att han inte har några vänner. Anledningen till att han inte har några vänner är för att han är så konstig och anledningen till att han är så konstig är för att han är rädd för allt och lite till. Enligt mig kan hans rädsla också letas tillbaka till att han inte har några vänner. Med andra ord har han hamnat i den onde cirkeln jag nämnde tidigare och det enda sättet att ta sig ur är att antingen få en vän eller att sluta vara rädd. problemet är som jag upprepat ett antal gånger att han behöver det ena för att få det andra och tvärt om.

  Det är i ensamheten som rädslan tar sin grund och det är i ensamheten som rädslan växer snabbast.

 3. Hossam

  Jag har valt citat nummer 1.

  Meningen med citatet var att avsluta och sammanfatta en beskrivning av vad Thomas känner dagligen, dessa tvång tankar som han har kan han inte visa upp eller berätta för andra.
  Människan har alltid någon form av rädsla som de måste leva med hela livet, men rädsla är ingenting man delar med sig för den är för andra som är orädda obegriplig, Thomas kompisar skulle aldrig förstå varför han är rädd, och vad är meningen då att berätta för någon om det ? om han/hon inte förstår.

  ”Rädsla är något man lever med ensam” alltså rädsla är en börda som man oftast måste bära ensam, vare sig man är vuxen eller barn. Thomas berättar inte för någon om sina problem för att de skulle aldrig förstå. Om ungdomarna i skolan var medvetna om detta så skulle de skicka Thomas ännu längre ut från deras krets, han och hans fobier är obegripliga för de och man är rädd för det man inte förstår.

  Vi lever tyvärr i ett samhälle där bara psykologer kan förstå fobier och rädslor men vi vanliga friska människor ignorerar och fördömer de på ett sätt som tvingar den drabbade att dölja det hon/han känner, och att aldrig kunna få hjälp är något som tär på en inuti och skapar stora sociala problem.

  Thomas rädslor begränsar honom enormt då ingen får känna till de. Han kan inte umgås med sina kompisar på ett vanligt sätt t.ex. Allt det här drabbar honom p.g.a någonting han har ingen kontroll över. Och det värsta är fortfarande att leva med det helt ensam.

  • Henric Andersson

   Jag håller med om det du säger om att det är värst att leva med rädslan ensam. Men det du säger om att ingen kan förstå stämmer inte. Alla, eller i alla fall de flesta förstår andras rädslor bara man förknippar dem med sina egna, men det är inte problemet.
   Problemet är som vi tog upp i uppgift 2, Deras klass är så grovt uppdelad i olika ranger, att ingen som ligger i mitten eller uppåt vill riskera att hamna på samma nivå som Thomas. Det vill säga längst ned på ”popularitetslistan”, och därmed bli de cool killarnas offer.

 4. Jag valde citat nummer 1.
  Jag tror att man kan dela sin rädsla med andra dvs. att man kanske inte lever ensam med sin rädsla.
  Genom att tala med sina medmänniskor så kan man finna att alla människor är rädda för något.
  Juha ”utstrålade” en rädsla som kanske fick dom andra att vilja slå och mobba honom. Även den som man inte tror har någon rädsla kan vara den som är mest rädd. Därför blir mobbaren en mobbare.
  Juhas dåliga självkänsla hade han förmodligen fått med sig från sin uppväxt, föräldrarna hade säkert gjort sitt bästa för att ge honom en bra start i livet. Dom gjorde säkert vad de trodde var bäst.
  Förhoppningsvis så kan rädslorna ”blekna” med tiden, man mognar och får ett annat seende.
  Juhas uppväxt bygger på Jonas Gardells eget liv då han också har blivit slagen och mobbad under sin skoltid. På ett sätt kanske Juha och Jonas har gått styrkta ur det här. Idag har Jonas ett bra och harmoniskt liv (tror jag).
  Innerst inne är nog människan ensam, och tänker man så är man ju självklart också ensam om sin rädsla.
  Men det finns många olika sätt att se på saker och ting.
  Jag tror dock på att man ska dela sin rädsla med andra.
  Alltför många både små och stora är nog ensamma om sina rädslor, det skulle nog underlätta ifall man delade med sig utav dem.

 5. Jessica Wallentin

  ”Rädsla är något man lever med ensam.”

  I sammanhanget i boken får man reda på Thomas svaga punkter.
  Hur han ser på världen i sin vardag och hans rädsla för världen, hur allt omkring honom skadar honom. Han kanske inte känner att han kan lita på någon i sin närhet.
  Thomas har det inte lätt, minst sagt. Han har en mamma som är överbeskydande och ser inte hur hennes son tacklar sin vardag med hans mottgångar.
  Hans mamma är som sagt överbesydande och hans klasskamrater ser ner på honom. Han säger aldrig vad han tycker och känner vilket leder till att alla ”kör” med honom.
  Han lever ensam med sin rädsla som citatet följer. Det är dags för honom att visa sina känslor oavset konsekvenserna.
  Dock är det inget konstigt med att leva ensam med sin rädsla. Alla gör det.
  Alla människor lever vi ensama med våra rädslor, hemligheter och lögner.
  Vi känner att vi inte kan öppna oss tillräkligt för varandra.
  Vissa kanske känner att det inte har med andra människor att göra, att de inte är deras ensak. Vi kanske inte vill bli tolkade som missfoster och tar den säkra sidan att bara hålla allt inom sig.

  Jag tror Gardell vill få fram att ingen är som Thomas i boken. Att han är den som sticker ut. Vi alla har förståt vid det här laget att Thomas är den fula ankungen som de flesta vill hålla sig borta ifrån.
  Kring citatet ger Gardell en klar bild över varför Thomas är som han är. Han ger fakta över varför människor vid hans närhet börjar undvika honom.

  Rent allmänt så tycker jag att ”rädsla är något man lever med ensam” är ett faktum.
  Och att vi kommer alltid hålla våra rädslor inom oss. Det kan skada
  männiksan rent metallt. Så varför släpper vi bara inte ut våra känslor?
  Människor runt omkring dig vet inte att du förtränger rädsla och oroligheter. De tror att allt är okej. Att allt är som det brukar vara. Men de har ingen aning om hur du egentligen mår och jag tror att Gardell vill visa med citatet att alla människor förtränger rädsla, men vi behöver stöd för att klara av världens mottgångar och vid uppförsbackarna kommer vi behöva någon vid vår sida. För vi är ju trots allt bara människor.

 6. vivek

  Jag har valt citat nummer 1”Rädsla är något man lever med ensam”

  Enbart när man pratar om rädsla så tänker man oftast på skräck men i det här sammanhanget så tror jag Gardell vill säga, Om man är liten så kan det vara roligt att göra nya saker som är roligt, men att göra annorlunda saker offentligt kan göra så att man får ett nytt intryck från sina vänner, kompisarna ser dig som en annan person och denna känsla tror jag att många vill inte vara med om, det är bara du som kan gå igenom det .

  Även om man är tuffast killen eller tjejen och visar att man inte är rädd för något så finns det fortfarande något man alltid kommer att vara rädd för, det kan vara allt från scenskräck till skräckfilmer osv. men man försöker dölja det på så bra sätt som möjligt så att andra kan inte mobba dig . Rädsla är inget som man väljer att vara rädd för utan det kommer fram när man har varit med om själv och blev rejält rädd för eller gjort ett stort misstag som man tror att man kommer göra igen , det som du har varit med om kommer bara du vara rädd för och ingen annan , eller flera om de har varit med om samma händelse.

  Jag håller med Mohsin om att döden är nåt som alla är rädda för och det är inte men ensam om.

  När Gardell skrev ”rädsla är något man lever med själv ” så tror jag att han menade om man kollar från sammanhangets vinkel, så tror jag att Thomas måste förr eller senare berätta om det han är rädd för snart. För att han har så få vänner och det är jobbigt att behålla en rädsla själv. Han har inte tillräckligt med självförtroende att behålla sin rädsla ensam . Jag tycker att Gardell borde skriva ”rädslan ska ut förr eller senare”

 7. Arsam Asarar

  Efter som mina kära klasskamrater har gjort det lite svårt för mig att välja citat 1 så väljer jag att sticka ut lite grann och väljer därpå citat nummer tre som lyder:
  ”Och inne i Juha gnager en förfärlig misstanke om att det är Judas han själv är lik, att han skulle kunna göra likadant”
  Citat nummer tre har till en viss del att göra med citat ett. Jo nämligen rädslan.
  Rädslan för att bli utesluten, rädslan för att vara ensam jo rädslan för att vara ensam och inte bli förlåten och återigen älskad. Det Gardell gör där är att han drar likheten till Judas. Han vill få oss att inte vara blinda för vad ensamheten och rädsla kan åstadkomma. Judas hade begått en synd vilket ledde till att han aldrig någonsin fick förlåtelse. Den liknelse man kan dra är att Juha fick Jenny att känna sig ensam och inte värdefull då han inte bjöd henne till hippan. Nu har jag inte läst mer än tom sidan 189 så jag vet inte om Jenny förlät Juha då det inte verkar så då hon gav tillbaka hans bioannonspärm. Så det känns lite som att Gardell vill få oss läsare att gå tillbaka lite i boken och inse att det Juha gjort mot Jenny det vill säga konsten att få någon att känna sig oälskad och inte lika värdefull som andra tjejer som t.ex Li, Pia har lett till samma konsekvenser som Juda fick stöta på.
  Då kan man dra parallellen att Gardell vill få oss att inse att ett sådant misstag kan kosta oss mycket mer än vad vi verkligen tror. Att lämna någon ensam, att få någon att känna sig oälskad, mindre värd. Konsekvensen av det är att man ska inse att man inte uppskattat och älskat så mycket något/någon är värd, förrän det är för sent.

 8. Mathews Tzegai

  Jag tycker att citat 1 låter fascinerande.
  Det är så att under bokens gång så får vi höra mycket om Thomas rädslor. Han är så kallad mobbad person som ingen i skolan vill vara med. Rädslor är något folk inte vill visa upp. Ingen i världen är utan rädslor och det gör at t inte bara Thomas har någon svaghet utan vi alla människor. Jag vill bara övertyga er om att ingen kan bli fri från sina rädslor, men det går att övervinna sin/sina rädsla/rädslor fast det kan vara svårt.

  Gardell kan ha själv upplevt dessa rädslor likt Thomas, men kring hans citatet ger Gardell en klar bild över varför Thomas är som han är (Håller med Jessica).

 9. Joakim Flink

  Hade tänkt att välja citat ett men det känns rätt tråkigt när alla andra har gjort det så jag tar citat tre…

  ”Och inne i Juha gnager en förfärlig misstanke om att det är Judas han själv är lik, att han skulle kunna göra likadant”

  Om man tänker efter skapar det här citatet många olika ”möjliga” svar på vad citatet egentligen handlar om. Jag har valt ut 2 av dem.

  1. Det skulle kunna handla om Thomas. Att Juha faktiskt har svikit honom för frestelsen att få vara med de coola killarna. Även om de inte förekommer i samma kapitel så kan det ha varit den synd Gardell skriver om strax innan citatet. Att Judas förråde Jesus för en frestelse skulle ju rent teoretiskt vara en likhet med den frstelsen som Juha föll för och att det just var den synden som Juha inte skulle få förlåtelse för. Även fast det är en stor skillnad på hur Judas sviker Jesus och hur Juha sviker Thomas så går ju likheten inte att missa!

  2. Dödsbädden: Jag kan tänka mig att Juha känner att det är fel att ”vara lat” och vänta på förlåtelse till dödsbädden även fast han tycker att det vore rätt bekvämt. Att han dessutom bara vill ångra allting för att inte missa något skulle kunna vara en likhet mellan honom och Judas. Att Judas ber om förlåtelse innan han ska dö och inte innan, precis som Juha tänkt att göra.

  Eller?

 10. Mathews Tzegai

  Jag tycker att citat nummer 1 låter fascinerande, eftersom det har jag ofta fått höra om många ggr innan.
  I denna sida så vill de förklara att alla människor har rädslor inom sig och det kan vara så att man kan övervinna den, men det kan vara möjligt eller omöjligt.
  Gardell vill övertyga oss läsare att det som Thomas upplever, det gör även alla andra människor och ingen är utan rädslor. Människor vågor inte visa upp sina rädslor, eftersom kanske ens grupp skulle aldrig vilja hänga med person eller så skulle person bli utskrattad av andra. Det är på detta sätt som vi människor inte visar upp våra rädslor eller oroligheter för andra nära eller kära.
  Ingen i världen är utan rädslor som Gardell övertygar oss människor och det är så att ingen vågar bli hånad/mobbad eller utstött av vem som helst.
  Alla vi människor besitter massvis av olika rädslor och det är inget att vara rädd för, eftersom Gud kan ge er styrkan så att man står upp för sin/sina rädsla/rädslor.

 11. Måns Falk

  Jag valde citat nummer 1.

  Jag tror att Gardell vill säga det att alla människor har minst en rädsla dom går runt med, men inte vågar berätta för någon. Men i Thomas fall skulle nog han behöva berätta det för någon. För om man är rädd för allting så finns det ingen mening med livet.

  I Thomas fall så är hans rädsla lite som Mohsine sa för pinsam. Han skulle inte våga berätta det för någon. För om han skulle det skulle han nog bli ännu mer utsatt.

  Men i vårat liv tror jag som sagt att alla har minst en rädsla som man lider av, som man inte vill säga till någon. Då den t.ex. kan vara för pinsam. Men om man ska lyckas bli av med rädslan så måste man nog be någon om hjälp, men då gäller det att berätta det för rätt person. Så om Thomas skulle berätta sin rädsla till Stefan så… ja, det kan ni nog räkna ut själva vad som skulle hända. Men om han skulle vända sig till någon vänlig själ så kanske det skulle gå bättre.

  Men det jag vill säga är att alla människor lider av rädslor. Så om man vill bli av med dem så tror jag att det ända sättet är att prata om det.

 12. Peniel Habesh Dagmawi

  Jag valde citat nummer 1.

  Det handlar om hur Thomas mår och hans rädslor. Jag tycker att rädsla är något man upplever själv för att om han säger till någon hur räd han är så kan inte den personen föreställa sig hur räd han egentligen är utan bara Thomas själv. Om Thomas varje gång blir räd då måste han inte säga det till andra han måste lära sig själv hur man tar hand om det problemet men om det blir för svårt kan han alltid få hjälp. Han har inte så många att fråga om hjälp om hans mamma är för överbeskydande, Juha är för ung och lärarna i skolan bryr sig inte. Om bara Thomas vågar så skulle allt vara under kontroll för ifall han misslyckas så har han inte så mycket att förlora. Thomas är för räd och allt för försiktig det är nog därför han inte har så många vänner för att han är så noga med allt och det tröttar ut personer. Han har så många fobier men ändå så lyckas han dölja det så bra att hans skolkamrater inte märker det. Han har ingen att se upp till han har ingen faderlig förebild för att hans pappa är död och det kanske tog nog mycket av hans självförtroende.
  I dagens smahälle så ställer nästan vem som helst upp på att hjälpa någon som behöver terapi eller hjälp. Men under den tiden som boken utspelar sig i så tänker man bara på sig själv.
  Det jag tror att Jonas Gardell vill att vi ska lära oss är att vi kommer att bli extremt räda för något i framtiden och att vi ska vara beredda på att det kommer att hända för att vi måste genom gå detta för att det är en del av att vara männsklig.

 13. Emilia Källman

  Jag valde Citat nummer 1 ”Rädsla är något man lever med ensam ”
  Jag tror att det betyder att många går runt och bär på rädslor av olika slag utan att berätta eller fråga någon om hjälp. Då lever man ju med den känslan ensam och går runt och är rädd och osäker hela tiden. Det kan leda till att många får väldigt dåligt självförtroende, och det speglas lite i boken tycker jag.
  Det jag tror att Jonas Gardell vill få fram till oss är att vi ska förstå att det finns många människor som går runt och är rädda men inte vågar säga det, för att man då är rädd för att bli retad och nertryckt.
  Jag håller med Henric om att klassen är väldigt uppdelad och att ingen vågar säga emot någon av dom barnen med ”högre” status. Sånt försegår i alla skolor tror jag men kanske inte så tydligt då. Jag tycker det är hemskt att dessa barn inte bara kan stå upp för vilka dom är och vilja bli egen person och inte bara en kopia av någon som är populär.
  Många eller i stort sätt alla eleverna vill få uppmärksamhet och vara med dom som är lite tuffare och då kan man inte ha en egen åsikt utan måste tycka exakt som dom, då blir man inte riktiga vänner och får inte den kontakten och känslan att man kan dela med sig och berätta om sina känslor och rädslor. Det ger en spänning till klassen och ingen vet riktigt hur dom ska göra för att bli accepterade. Då lever man med sina rädslor själv och vill helst gömma undan dom så att ingen kan hitta något retbart på den personen.¨

  Citatet betyder i sitt sammanhang att Tomas är rädd för massa olika saker, fåniga saker som ingen skulle acceptera och bara låta va. Utan sånt som alla skulle reta honom för. Då blir det bäst för honom att bara hålla det för sig själv och på så sätt behålla ett någolunda självförtroende för sig själv.
  Vi människor är alla rädda någon gång i våra liv för att inte bli accepterade för dom vi är, vad vi tycker och hur vi känner. Citatet betyder för oss eller för mig i mitt liv att jag inte ska reta någon för deras åsikter eller känslor, utan acceptera alla som dom är. För då får man en mer ärlig relation till sina kompisar och en tilit som gör en trygg.
  När jag läser den här boken blir jag bara så sur för att ingen vågar riktigt stå upp för sina åsikter och vågar inte vara öppen och ärlig. Dom coola barnen bara retar och mobbar på för fullt och alla andra står och kollar på utan att göra någonting. Rädsla är något man kan leva med ensam men det kan också vara något man ska kunna dela med sina kompisar utan att bli utsatt för påhopp och mobbning.

 14. Malcom X

  Jag har som många andra valt citat 1.
  Rädsla är en mycket stark känsla som alla känt någongång och det är många som inte vill dela med sig av den p.ga av att de skämms eller att de inte bara vill tala om det. Jag håller med Jessica om att människor förtränger sin rädsla och att man behöver någon vid sin sida men sedan är det en annan sak om man väljer att dela med sig av sina rädslor för den personen.
  Det är lätt att dölja sättet man mår på och gå runt med ett leende på läpparna och det beror på vilken personlighet och vilken uppväxt man har/fått om man har den mentala styrkan att klara av att prata med någon om sina rädslor.

  I detta sammahang handlar det om Thomas rädslor för saker och ting. Men jag anser att man nödvändigtvis inte behöver leva ensam med sin/sina rädsla/rädslor. Det beror på vilken personlighet man har, om man t.ex är en öppen person eller en ”sluten” person. När man pratar om sina/sin rädslor/rädsla med en person som man har förtroende till så minskar rädslan en aning och man känner att man inte är lika rädd, i Thomas fall så existerar inte den personen som han behöver prata med och konsekvenserna blir då att han inte kan ”lätta på trycket” och han går runt och är nästan ständigt rädd.

  Rädsla är ingenting man föds med, utan det är något man utvecklar under livets gång, det finns flera påverkande faktorer som t.ex vilken miljö man har växt upp i och vilka erfarenheter man har fått. Som det beskrivs i boken är Thomas rädd för att leva, jag tror det kan bero på hans mamma som också har sina problem, som sagt man föds inte med rädsla.

  • Malcom X

   Glömde dock tilläga att jag anser att Gardell vill säga till läsaren hur Thomas mår innerst inne, och att han absolut inte vill dela med sig av den. Jag anser också att Gardell vill informera läsaren hur pass utsatt Thomas är.
   Man undrar som läsare hur Thomas står ut med hur hans liv är, min teori är att han är rädd för att berätta för någon om hur han egentligen känner och att han ska skämma ut sig för den personen han berättar för.

 15. Malcom X

  Eftersom min kommentar som jag skickade in i tid försvann spårlöst gör jag ett nytt försök.
  Jag har som många andra valt citat 1.
  Rädsla är en stark känsla som alla känt någongång, att man inte berättar för andra människor om sin rädsla kan bero på många olika saker. En avgörande faktor är uppväxten och den miljö som man vuxit upp i. Thomas verkar uppleva en stark rädsla för allt i hans omgivning, han har uppenbarligen en massa fobier som han får bemöta varje dag. Rädsla är ingenting man föds med utan man utvecklar sina rädslor under livets gång beroende på vilken miljö och uppväxt man har växt upp i. Men jag anser att Thomas är överdrivet rädd rent generellt sagt, det är inte normalt att en människa är rädd för livet.
  Jag tror att om man lever ensam med sin rädsla och inte berättar om den för någon så växer rädslan och blir värre, jag tror att Gardell vill säga att Thomas verkar skämmas för sin rädsla, om en person går runt och är mycket rädd för någon/något så utstrålar/signalerar man det till sin omgivning och det kan vara en anledning till att han blir så pass mobbad som han är, med det han signalerar gör han personer i sin omgivning osäkra vilket leder till att de agerar instinktivt genom att ”krossa” eller ”eliminera” honom, det blir ett indirekt hot mot människorna i hans omgivning.

 16. Jean Pierre

  Citat 1 ”Rädsla är något man lever med ensam.”

  Rädsla är en känsla som många inte vill dela med sig eller tala om, eller bara skäms för, tex. att man är rädd för mörkret, det är många som är det och många inte.

  I det här fallet vill Gardell att vi ska förstå att rädsla är något man har upplevt själv. Det beror på också miljön man har vuxit upp i.

  Att Thomas är rädd för livet är inte vanligt, att man är rädd för att ramla och åka pulka, han är rädd för allt.

  Förlåt att jag lämnar in sent, har inte haft Internet på 2 veckor…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s