Engelska, år 9: The Yellow Wallpaper

Vi har nu satt igång att arbeta med novellen The Yellow Paper. Det här har vi gjort hittills:

1. Ordlista I

2. Läst del 1 av novellen.

Vi diskuterade novellens första del, för att skapa en bättre förståelse för vad som egentligen hänt. Vi diskuterade utifrån tre punkter:

  • Huvudpersonen
  • John
  • Huset

Huvudpersonen

Vi kom fram till att det är en gift kvinna, och att berättelsen verkar vara ett brev som hon skriver. Vi tror att hon är psykiskt sjuk. Kanske är hon inte egentligen sjuk, men hennes man får henne att tro det ändå. 

John

Huvudpersonens man. Läkare. Han verkar inte tro på sin fru när hon berättar hur hon mår. Han vill inte att hon ska skriva, utan tror att hon blir sämre av det. Huvudpersonen misstänker att det är John som är orsaken till att hon är sjuk.

Huset

Ett stort, gammalt, spökigt hus omgivet av trädgårdar och skog. Huvudpersonen och John hyr huset. Den gamla barnkammaren spelar en stor roll i berättelsen, eftersom det är där vår huvudperson spenderar all sin tid. Barnkammarens fönster är gallerförsedda och det är här vi hittar tapeten som historian är döpt efter. Det är en ful, gul tapet med ett vulgärt och vräkigt mönster. Vår huvudperson ägnar en stor del av sitt brev åt att skriva om tapeten och hur den irriterar henne, och hur hon känner sig tvungen att följa tapetens mönster.

Efter vår diskussion fick ni i uppgift att sammanfatta novellens första del (Summary: part 1) på några rader. Har du inte gjort klart, så gör det på egen hand hemma. Du kan till exempel inleda såhär: ”The story is about…”

Sedan delade jag ut ordlista II och den andra delen av novellen. Läxa är att fylla i ordlistan och läsa del 2 tills onsdag nästa vecka (24/11).

Lämna en kommentar

Filed under Engelska-9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s